Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Αυτισμός, διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας και υγείας της ακοής του παιδιού σας

Αυτισμός, διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας και υγείας της ακοής του παιδιού σας

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019
Αυτισμός, διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας και υγείας της ακοής του παιδιού σας
Χάρη στην κοινή τήρηση των εξετάσεων ακοής νεογνών, οι περισσότεροι γονείς εγκαταλείπουν το νοσοκομείο γνωρίζοντας πόσο καλά μπορεί να ακούσει το μωρό τους. Εάν το παιδί τους είναι κωφό ή διαγνωσθεί με απώλεια ακοής, το νοσοκομειακό προσωπικό και άλλοι ειδικοί ακοής μπορούν να καθοδηγήσουν τους γονείς προς τους κατάλληλους πόρους επικοινωνίας και θεραπείας.

 

Αλλά μερικές φορές η διάγνωση απώλειας ακοής είναι πρόδρομος για μια άλλη αναπτυξιακή πρόκληση γνωστή ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Το Ινστιτούτο Ερευνών Gallaudet εκτιμά ότι το 40% των παιδιών με απώλεια ακοής παρουσιάζουν πρόσθετη αναπηρία και εκτιμά ότι η συχνότητα εμφάνισης διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στα παιδιά που είναι κωφά ή έχουν απώλεια ακοής είναι 1 στα 59.

Τι είναι ο αυτισμός;

Η κοινωνία του αυτισμού ορίζει την διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ως πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία και επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί. Αν και τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού δεν ξεπερνούν αυτήν την διαταραχή, όπως η απώλεια ακοής, η έγκαιρη διάγνωση και η παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση του παιδιού.

Πώς ξέρετε εάν το παιδί σας έχει κάτι περισσότερο από απώλεια ακοής;

Η κοινωνία του αυτισμού παρουσιάζει τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

• Έλλειψη ή καθυστέρηση στον προφορικό λόγο
• Επαναλαμβανόμενη χρήση γλώσσας ή / κινητήριων τρόπων (όπως τα χτυπήματα με το χέρι ή τα περιστρεφόμενα αντικείμενα)
• Έλλειψη ενδιαφέροντος για σχέσεις με τους συνομηλίκους
• Έλλειψη επαφής με τα μάτια
• Έλλειψη αυθόρμητου ή φανταστικού παιχνιδιού
• Επίμονη στερέωση σε μέρη αντικειμένων

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές διαδικασίες για τη δοκιμή της διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικούς που θα διαχειριστούν ένα σύνολο εκτιμήσεων συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον αυτισμό και θα έχουν σχεδιαστεί για τη διάγνωση της διαταραχής.

Αυτισμός και απώλεια ακοής

Επειδή ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά κάθε παιδί, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να ακούν και να επεξεργάζονται ήχους. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα του τρόπου με τον οποίο ο αυτισμός επηρεάζει την ακοή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να μην έχει απώλεια ακοής. Ή, ένα παιδί μπορεί να έχει ήπια, μέτρια ή ακόμα και σημαντική απώλεια ακοής που μπορεί να διορθωθεί με ακουστικά βαρηκοΐας.

Για πολλούς, τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την παροχή ήχου στον εγκέφαλο ενδέχεται να παρουσιάζουν δυσλειτουργία (γνωστή ως διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας), καθιστώντας δύσκολο για το παιδί να κατανοεί τι του λένε. Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν επίσης να αγωνιστούν με άλλους τύπους αισθητηριακών εμπειριών, γνωστών και ως διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας.

Ακουστικές διαταραχές επεξεργασίας και αυτισμός

Επειδή ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει το πώς το παιδί σας επεξεργάζεται τον ήχο και το θόρυβο, το παιδί σας μπορεί να αγωνιστεί με τη μάθηση και τη γλώσσα. Ένας ακοολόγος ή ειδικός στη διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας μπορεί να προτείνει στρατηγικές για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Ακουστικά βοηθήματα ή άλλες συσκευές ενίσχυσης
• Χρήση βοηθητικών συσκευών ακοής
• Ακουστική και ομιλία
• Μουσική εκπαίδευση
• Υπολογιστικά εργαλεία
• Εκπαίδευση με ένα λογοθεραπευτή

Ευαισθησία στον ήχο σε παιδιά με αυτισμό

Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η επεξεργασία του ήχου, τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ορισμένους ήχους (υπερακουσία) αλλά εξακολουθούν να έχουν απώλεια ακοής σε άλλα πεδία (για παράδειγμα, οι δυνατοί ήχοι είναι πολύ ενοχλητικοί για το παιδί, αλλά το παιδί δεν μπορεί να ακούσει χαμηλότερους ήχους καθαρά). Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο να το αναλύσουμε εάν τα ζητήματα προκύπτουν από την απώλεια ακοής ή όχι.

Μαθαίνοντας τους ήχους που κατακλύζουν το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να ανταποκριθείτε. Ορισμένα παιδιά κάνουν καλά φορώντας ακουστικά με ακύρωση θορύβου ή μαθαίνοντας να αποσύρονται σε συγκεκριμένους ήσυχους χώρους. Σε άλλες περιπτώσεις, μερικά παιδιά είναι αντιδραστικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα στους ήχους στο περιβάλλον τους. Παιδιατρικοί ακοολόγοι και λογοθεραπευτές μπορούν να συνεργαστούν με το παιδί σας για να βρουν τα σωστά επίπεδα άνεσης θορύβου.

Οι μολύνσεις στα αυτιά και ο αυτισμός

Δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά με αυτισμό είναι πιο πιθανό να έχουν συχνές λοιμώξεις του αυτιού, γνωστές και ως μέση ωτίτιδα. Εντούτοις, μπορεί να έχουν πιο πολύ χρόνο να εκφράσουν ότι πονάνε, οδηγώντας σε καθυστερημένη διάγνωση.

Η απώλεια ακοής δεν έχει διαγνωσθεί ως αυτισμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η απώλεια ακοής ή όρασης ενός παιδιού δεν έχει διαγνωσθεί και προκύψουν προβλήματα επικοινωνίας, σε ένα παιδί μπορεί να υπάρχει υποψία ότι έχει αυτισμό. Η κοινωνία του αυτισμού έχει χρήσιμες, λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς να τις ξεχωρίζεις.

Πώς να βρείτε βοήθεια

Ο αυτισμός επηρεάζει το κάθε παιδί με διαφορετικό τρόπο και η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να αναζητά τρόπους κατανόησης αυτής της διαταραχής. Εάν υποπτεύεστε ότι η ακοή του παιδιού σας επηρεάζεται από τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, συνεργαστείτε με τον οικογενειακό σας γιατρό και τον ειδικό ακοής, για να βρείτε ειδικούς που μπορούν να προσφέρουν επιλογές και θεραπείες για το καλύτερο αποτέλεσμα.


Πηγές: healthyhearing.com

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical