Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Η ηχορύπανση, οι συνέπειες και η προστασία της ακοής

Η ηχορύπανση, οι συνέπειες και η προστασία της ακοής

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020
Η ηχορύπανση, οι συνέπειες και η προστασία της ακοής
Οι γονείς σας είχαν δίκιο όταν σας έλεγαν να χαμηλώνετε τον ήχο της μουσικής από το ραδιόφωνο ή άλλη συσκευή. Ο ήχος υψηλής έντασης, οι δυνατοί θόρυβοι, δεν είναι μόνο αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσουν μόνιμες ζημιές ή ακόμη να καταστρέψουν την ακοή σας.

 

Δυστυχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία, δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι νέοι, παρουσιάζουν απώλεια ακοής η οποία είναι της ίδιας μορφής που παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με στατιστικές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 22 εκατομμύρια Αμερικανών ηλικίας 20 έως 69 ετών δηλαδή σχεδόν το 9% του πληθυσμού, πάσχουν από απώλεια ακοής λόγω έκθεσης σε δυνατούς ήχους.

Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στην ακοή σας. Σκεφτείτε ότι η έκρηξη μιας κροτίδας σε κοντινή απόσταση από εσάς, μπορεί να το πετύχει.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε δυνατούς ήχους που παράγονται από θορυβώδεις μηχανές όπως οι μοτοσυκλέτες ή η πολύωρη ακρόαση μουσικής από συσκευές τύπου MP3 ή άλλες φορητές συσκευές ακρόασης μουσικής, μπορούν να καταστρέφουν την ακοή σας με πιο αργό ρυθμό.

Εάν είστε εργαζόμενος στις οικοδομές ή σε εργοστάσιο, γεωργός ή υπάλληλος αερογραμμών, οι βλαβεροί θόρυβοι μπορεί να είναι αναπόσπαστο μέρος της εργασίας σας. Οι βλαβεροί ήχοι στο σπίτι περιλαμβάνουν αυτούς που δημιουργούνται από την ηλεκτρική σκούπα, τις χορτοκοπτικές μηχανές που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο, διάφορα εργαλεία και άλλες συσκευές.

Οι δραστηριότητες αθλητισμού και τα χόμπι που μπορεί να συνοδεύονται από βλαβερούς θορύβους περιλαμβάνουν τη σκοποβολή, το κυνήγι, τη χρήση διαφόρων ειδών μηχανοκίνητων οχημάτων στο δρόμο, στο χιόνι ή στη θάλασσα, τις ξυλοκοπτικές μηχανές και άλλες θορυβώδεις δραστηριότητες.

Η απώλεια ακοής λόγω ήχων, συμβαίνει σιγά σιγά και δεν συνοδεύεται από πόνο. Μετά από την έκθεση σε ένα δυνατό ήχο, μπορεί να σημειωθούν μερικά βουίσματα ή κουδουνίσματα στα αυτιά ή ακόμη μπορεί να έχετε δυσκολία στο να ακούτε τους ανθρώπους να μιλούν.

Μετά από μερικές ώρες ή κάποτε και μέρες, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν. Όμως η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ήχους μεγάλης έντασης, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής.

Οι δυνατοί ήχοι μπορούν να προκαλούν ζημιές ή να καταστρέφουν τα τριχοειδή κύτταρα που είναι τα αισθητικά κύτταρα ακοής τα οποία βρίσκονται στον κοχλία του εσωτερικού αυτιού. Τα τριχοειδή κύτταρα, απαραίτητα για την ακοή, όταν καταστραφούν δεν ανανεώνονται.

Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι δυνατοί ήχοι κατέστρεφαν τα τριχοειδή κύτταρα λόγω της ισχυρής δύναμης των ηχητικών δονήσεων. Πρόσφατες έρευνες όμως, έδειξαν ότι η έκθεση σε βλαβερούς ήχους ψηλής έντασης, προκαλεί τη σύνθεση μορίων που ανήκουν στην οικογένεια των ελευθέρων ριζών οι οποίες είναι γνωστό ότι σκοτώνουν τα τριχοειδή κύτταρα.

Για να προστατέψετε την ακοή σας, δώστε σημασία στην καταπολέμηση της ηχορύπανσης στην καθημερινή σας ζωή. Μειώνετε την ένταση σε όλες τις οικιακές συσκευές που είναι πηγή ήχων και να βάζετε προστατευτικά καλύμματα, ωτοασπίδες, όταν χρησιμοποιείτε χορτοκοπτικές ή ξυλοκοπτικές μηχανές, ηλεκτρική σκούπα, άλλα ηλεκτρικά εργαλεία και στεγνωτήρες μαλλιών.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βάζουν ωτοασπίδες όταν βρίσκονται σε έντονα θορυβώδες περιβάλλον. Αφιερώστε χρόνο για να τους εξηγήσετε τις βλάβες που δυνατόν να προκαλούνται από συσκευές όπως τα MP3 και άλλες φορητές συσκευές για ακρόαση μουσικής και για το πως πρέπει να προστατεύουν την ακοή τους.

Τονίστε τους ότι πρέπει να χαμηλώνουν την ένταση και να περιορίζουν το χρόνο ακρόασης.

Να είστε ενήμεροι για τις πηγές ηχορύπανσης που μπορούν να καταστρέφουν την ακοή και πάρτε μέτρα προστασίας για μικρά παιδιά που δεν είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Μιλήστε με την υπόλοιπη οικογένεια και τους φίλους σας, για τους κινδύνους της ηχορύπανσης και τους τρόπους προστασίας που υπάρχουν. Τέλος εάν εσείς έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ακοής, μη διστάσετε να δείτε άμεσα το γιατρό σας.

Πηγές: medlook.net

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical