Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Η σχέση μεταξύ της ημικρανίας και της απώλειας ακοής

Η σχέση μεταξύ της ημικρανίας και της απώλειας ακοής

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019
Η σχέση μεταξύ της ημικρανίας και της απώλειας ακοής
Κάνοντας μια φορά το χρόνο αξιολόγηση ακοής είναι μια καλή ιδέα ανεξάρτητα από το πόσο καλά ακούτε, αλλά εάν πάσχετε από πονοκεφάλους ημικρανίας μπορεί να είναι ακόμη πιο έξυπνο να παρακολουθείτε τακτικά την ακοής σας.

 

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από πονοκεφάλους ημικρανίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν απώλεια ακοής από όσους δεν πάσχουν. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι πάσχοντες από ημικρανία είναι επίσης δυο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, παρόλο που ο συνολικός κίνδυνος είναι ακόμα χαμηλός (μια μελέτη διαπιστωσε ότι περίπου το 1% των πασχόντων από ημικρανία το βιώνουν).

Τι είναι οι ημικρανίες;

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περίπου το 12% των Αμερικανών πάσχει από ημικρανία, μια νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επεισόδια γνωστά ως επιθέσεις ημικρανίας. Ο εγκέφαλος κάποιου που υποφέρει από ημικρανία είναι βιοχημικά διαφορετικός από τον εγκέφαλο ενός ατόμου χωρίς αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί να είναι γενετική και τυπικά επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Αν και οι επιθέσεις ημικρανίας είναι γνωστές ως πρωταρχικοί πονοκέφαλοι, τα συμπτώματά τους διαφέρουν από τους κανονικούς πονοκεφάλους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

• Ανυπόφορος, παλλόμενος πόνος
• Ευαισθησία στο φως
• Ευαισθησία ήχου
• Ναυτία
• Πόνος στη μία πλευρά
• Διαταραχές της όρασης
• Αύρα (βλέποντας φωτεινά σημεία, λάμψεις ή γραμμές ζιγκ-ζαγκ)
• Εμετός

Οι ημικρανίες μπορούν να διαρκέσουν από 4 ώρες έως αρκετές ημέρες. Τα συμπτώματα και οι αιτίες διαφέρουν ανάλογα με το άτομο.

Ημικρανίες και απώλεια ακοής

Τι κάνει λοιπόν μια νευρολογική ασθένεια στην ακοή σας;Σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών στο Τμήμα Νευρολογίας και Ψυχολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Assiut της Αιγύπτου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2012 του Αμερικανικού Περιοδικού Ωτορινολαρυγγολογίας.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροφυσιολογικές δοκιμές, εξέτασαν τη λειτουργία του κοχλία και των ακουστικών οδών των ημικρανιών σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν την ασθένεια και ανακάλυψαν ότι τα δύο τρίτα των ημικρανιών είχαν μία ή και περισσότερες ανωμαλίες. Η δοκιμή περιελάμβανε τη δοκιμασία ακουστικών εκπομπών, η οποία μετρά την ηχώ που παράγεται από τις δονήσεις των κυττάρων τρίχας στον κοχλία όταν διεγείρεται και τη δοκιμασία απόκρισης του ακουστικού εγκεφάλου, η οποία μετρά την ανταπόκριση του εγκεφάλου στον ήχο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτές οι ανωμαλίες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παροχής αίματος στο ακουστικό σύστημα λόγω των επιθέσεων της ημικρανίας.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα αισθητήρια κύτταρα τρίχας στον κοχλία εξαρτώνται από την υγιή κυκλοφορία για να λειτουργήσουν σωστά. Μία μείωση στην κυκλοφορία θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει τη φθορά ή τη θνησιμότητα αυτών των κυττάρων τρίχας, προκαλώντας νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Ημικρανίες και αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής

Επιπλέον, μια μελέτη από ερευνητές του γενικού νοσοκομείου Βετεράνων του Ταϊπέι στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι οι ημικρανίες είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν μια σπάνια πάθηση γνωστή ως αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Τα άτομα που επηρεάζονται από αυτή την πάθηση εμφανίζουν τυπικά μια ανεξήγητη, γρήγορη απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν αμέσως ή κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών και Άλλων Επικοινωνιακών Διαταραχών (NIDCD), οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοή επηρεάζει μόνο έναν στους 5.000 κάθε χρόνο. Συνήθως, αυτοί είναι ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 40-50 ετών.

Θεραπεία

Τα προγράμματα θεραπείας για ημικρανίες ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, καθώς και τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του πόνου. Οι ειδικοί συστήνουν να κρατάτε ένα ημερολόγιο των ημικρανιών σας και όλων των συμπτωμάτων σας, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να κάνει μια σωστή διάγνωση.

Σε περίπτωση αιφνίδιας απώλειας ακοής, ζητήστε αμέσως βοήθεια. Αν έχετε διαγνωσθεί με ασθένεια ημικρανίας, βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει ετήσια εξέταση ακοής με έναν ειδικό που έχει επίγνωση της κατάστασής σας και μπορεί να παρακολουθεί ανάλογα την ακοή σας.

Πηγές: healthyhearing.com

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical