Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Οι επικίνδυνες σχέσεις μεταξύ καπνίσματος και απώλειας ακοής

Οι επικίνδυνες σχέσεις μεταξύ καπνίσματος και απώλειας ακοής

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019
Οι επικίνδυνες σχέσεις μεταξύ καπνίσματος και απώλειας ακοής
Το κάπνισμα είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για την απώλεια της ακοής. Μελέτες έχουν δείξει ότι επανειλημμένα η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου είτε άμεσα είτε έμμεσα ή ακόμη και στη μήτρα, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία της ακοής ενός ατόμου.

 

Για παράδειγμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε πέρυσι ότι οι καπνιστές είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, σε μια μελέτη 50.000 εργαζομένων στην Ιαπωνία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν βρει παρόμοια δείγματα και ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει ακόμη και για τους μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές, οι οποίοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν απώλεια ακοής ως εκείνοι που δεν είχαν εκτεθεί καθόλου, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του JAMA.

Η υγεία της ακοής των νέων καπνιστών κινδυνεύει επίσης. Οι έφηβοι που εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν απώλεια ακοής σε σύγκριση με εκείνους με μικρή ή καθόλου έκθεση, έδειξε μία μελέτη. Επιπλέον, το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν είχε ιδέα ότι η ακοή τους είχε επηρεαστεί.

Το κάπνισμα συνδέεται στενά με εμβοές, ζάλη και ίλιγγο.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την ακοή;

Τόσο η νικοτίνη όσο και το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο εσωτερικό αυτί σας που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων των τριχών. Επίσης, η νικοτίνη και ο καπνός τσιγάρων μπορούν:

• να παρεμβαίνουν στους νευροδιαβιβαστές στο ακουστικό νεύρο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για να λένε στον εγκέφαλο τον ήχο που ακούτε.
• να ερεθίσουν τον ευσταχιανή σάλπιγγα και την επένδυση του μέσου ωτός.
• Να προκαλούν την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν ασθένειες.
• να σας κάνουν πιο ευαίσθητους σε δυνατούς θορύβους και συνεπώς πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη απώλειας ακοής που προκαλείται από θόρυβο.

Μπορεί το κάπνισμα να προκαλέσει εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά);

Το πιο πιθανό, ναι, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να το ξέρουμε με βεβαιότητα. Μια ανασκόπηση 20 μελετών που εξέτασαν το θέμα που βρέθηκε κατέληξαν ότι υπάρχουν "επαρκή στοιχεία" για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα σχετίζεται τουλάχιστον με εμβοές. Σημαίνει ότι τα ποσοστά εμβοών είναι υψηλότερα στους καπνιστές από τους μη καπνιστές, αλλά δεν έχει ακόμη διερευνηθεί η άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "οι άνθρωποι που υποφέρουν από εμβοές θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του καπνίσματος".

Το κάπνισμα συνδέεται με λοιμώξεις του αυτιού;

Ναι, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Η αιτία είναι διπλή: Το κάπνισμα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βλάπτει τους ιστούς της μύτης και του λαιμού, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους σε λοιμώξεις που επηρεάζουν και τα αυτιά.

Αλλά λόγω της ανατομίας του αυτιού, τα παιδιά βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μολύνσεων από τα αυτιά. Αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Όπως εξηγούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ο παθητικός καπνός προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα υγείας σε βρέφη και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πιο συχνών και σοβαρών κρίσεων άσθματος, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεων του αυτιού και του συνδρόμου ξαφνικού θανάτου παιδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μολύνσεις του μέσου ωτός στα παιδιά μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής.

Το κάπνισμα ενώ είστε έγκυος μπορεί να επηρεάσει την ακοή του μωρού

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης υπό υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης απώλειας ακοής. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις παιδικές μελέτες έχουν βρει αυξημένο κίνδυνο στα μικρότερα παιδιά και ακόμη και τα τελευταία χρόνια, όταν τα παιδιά αναπτύσσουν απώλεια ακοής ως έφηβοι.

Τα καλά νέα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση, 20 λεπτά μετά το τελευταίο σας τσιγάρο, η αρτηριακή σας πίεση μειώνεται και η κυκλοφορία σας βελτιώνεται. Μέσα σε 8 ώρες, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου σας επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Σε 48 ώρες, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σας βελτιώνεται και οι νευρικές απολήξεις αρχίζουν να αναγεννιούνται.

Πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, είναι:

• Η Μείωση του κίνδυνου του καρκίνου του πνεύμονα και άλλων μορφών καρκίνου,
• Η μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, και περιφερικής αγγειακής νόσου,
• Η μείωση αναπνευστικών συμπτωμάτων, όπως βήχας, άσθμα και δύσπνοια,
• Ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και
• Ο μειωμένος κίνδυνος υπογονιμότητας γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ενώ δεν μπορείτε να αντιστρέψετε οποιαδήποτε νευροαισθητήρια απώλεια ακοής που έχετε αναπτύξει κατά τη διάρκεια των χρόνων καπνίσματος, μπορείτε να αποφύγετε τυχόν μελλοντικές ζημίες που σχετίζονται με τη νικοτίνη στην ακοή σας μόλις σταματήσετε.

Εάν έχετε απώλεια ακοής

Εάν καπνίζετε, κάντε τη διακοπή πρώτη σας προτεραιότητα, δεδομένου ότι θα βελτιώσει γρήγορα την υγεία σας. Εάν ανησυχείτε για την ακοή σας, το επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό ακοής για μια εξέταση ακοής.


Πηγές: healthyhearing.com

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical