Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Πώς να στηρίξετε τον / την σύζυγό σας με απώλεια ακοής

Πώς να στηρίξετε τον / την σύζυγό σας με απώλεια ακοής

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
Πώς να στηρίξετε τον / την σύζυγό σας με απώλεια ακοής
Αν ο σύζυγός σας ή ο σύντροφός σας έχει απώλεια ακοής, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον βοηθήσετε. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι υποστήριξης:

 

Μάθε πώς είναι

Είναι γνωστό και ίσως το γνωρίζετε ότι η απώλεια ακοής μπορεί να βλάψει τις σχέσεις, προκαλώντας άγχος, άσχημα συναισθήματα και απογοήτευση από την κακή επικοινωνία. Εάν ο σύντροφός σας έχει απώλεια ακοής και μερικές φορές απογοητεύεστε, καλό είναι να μάθετε περισσότερα για το πώς είναι να έχει κάποιος απώλεια ακοής. Έχοντας την ενσυναίσθηση και τη δυνατότητα να δείτε τι βιώνει ο αγαπημένο σας με την απώλεια ακοής μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη υπομονή.

Εκτός από μια καλή συζήτηση με τον σύντροφό σας, στον οποίο κάνετε ερωτήσεις για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να μάθετε ακόμα περισσότερα. Υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι που θα προσομοιώσουν μια απώλεια ακοής, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα για το πώς ακούει τους ήχους το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Εξάσκηση για καλή επικοινωνία

Όταν κάποιος έχει απώλεια ακοής, επηρεάζεται αρνητικά η προφορική επικοινωνία, μια ζωτικής σημασίας λειτουργία της συμμετοχής στην κοινωνία και στις σχέσεις. Αλλά θυμηθείτε, η αποτελεσματική επικοινωνία ξεπερνά πολύ τις προφορικές λέξεις. Οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του προσώπου ενισχύουν τη σημασία του μηνύματος.

Όποτε είναι δυνατό, κοιτάξτε το σύντροφό σας όταν μιλάτε, κρατήστε το στόμα ανοιχτό και τραβήξτε την προσοχή του πριν ξεκινήσετε μια συζήτηση. Μη μασάτε τσίχλα ενώ μιλάτε επειδή παραμορφώνει το σχήμα του στόματος σας κάνοντας την κατανόηση της ομιλίας από τις κινήσεις των χειλιών σας πιο δύσκολη. Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει επιπλέον δυσκολία να ακούει όταν είναι αγχωμένος, κουρασμένος, αναστατωμένος ή άρρωστος. Να είστε υποχωρητικοί στο να κάνετε συζητήσεις μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές:

• Αναδιατυπώστε αντί να επαναλάβετε αυτό που είπατε. Μερικές φορές θα είναι πιο εύκολο για τον σύζυγό σας να καταλάβει εάν επιλέγετε διαφορετικές λέξεις που είναι ευκολότερο να ακούσει.
• Μετακινηθείτε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, ένα με λιγότερο θόρυβο ή καλύτερο φωτισμό.
• Χρησιμοποιήστε απλές προτάσεις παρά πολύπλοκες, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει ξεκάθαρα και αργά και με φυσιολογική ένταση. Εάν υψώνετε τη φωνή σας πάρα πολύ, ίσως είναι πιο δύσκολο για τον σύζυγό σας να ακούει και να κατανοεί, καθώς ο ήχος μπορεί να παραμορφωθεί.
• Δώστε στον σύζυγό σας τη λέξη-κλειδί για το τι είπατε, γράψτε το ή συλλαβίστε το εάν είναι απαραίτητο.
• Μην απογοητευτείτε και πείτε, "Δεν πειράζει, δεν είναι σημαντικό." Αυτό θα ήταν σαν να απορρίπτετε τον σύντροφό σας, σαν να μην έχει σημασία η ακοή του για εσάς.
• Δεσμευτείτε να είστε πιο υπομονετικοί με τον σύζυγό σας. Κάντε ότι καλύτερό για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις.

Πηγαίνετε με τον σύζυγό σας στο ραντεβού για την ακοή

Δώστε την υποστήριξή σας συμμετέχοντας στα ραντεβού της ακρόασης του συζύγου σας αν αυτός ή αυτή κάνει την επανεξέταση της ακοής ή ερευνά για νέα βοηθήματα ακοής ή βοηθητικές συσκευές ακοής. Όχι μόνο αυτό θα δείξετε πόσο σας ενδιαφέρει η ακοή τους, αλλά θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις στους ειδικούς της ακοής σχετικά με την απώλεια ακοής του συντρόφου σας. Μπορείτε να βοηθήσετε γράφοντας ζωτικής σημασίας πληροφορίες και μοιράζοντας τις παρατηρήσεις σας σχετικά με την απώλεια ακοής του αγαπημένου σας προσώπου και τα αποτελέσματά της με τον ειδικό της ακοής.

Δοκιμάστε την ακουστική αποκατάσταση

Η ακουστική αποκατάσταση είναι μια σειρά τάξεων που επικεντρώνεται στη βελτίωση της επικοινωνίας για τους ανθρώπους που εφαρμόζουν ακουστικά βοηθήματα και κοχλιακά εμφυτεύματα ή μόνο για όσους ζουν με απώλεια ακοής. Η ακουστική αποκατάσταση περιλαμβάνει συχνά ένα φάσμα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, ακοολόγων, επαγγελματικών συμβούλων και ψυχολόγων. Η ακουστική αποκατάσταση μπορεί:

• Να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στην απώλεια ακοής ενός μέλους της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών επικοινωνίας.
• Να βοηθήσει τους ανθρώπους με απώλεια ακοής να ερμηνεύουν τα οπτικά ερεθίσματα και να βελτιώνουν την κατανόηση της ομιλίας από τις κινήσεις των χειλιών.
• Να παρέχει στους ανθρώπους συμβουλές για τη διεκπεραίωση συζητήσεων με προκλήσεις.
• Να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν πώς να ακούν ξανά με κοχλιακά εμφυτεύματα και βοηθήματα ακοής.

Ζώντας με κάποιον με απώλεια ακοής

Η επικοινωνία είναι σημαντική σε κάθε σχέση, είτε πρόκειται για φιλία, επιχειρηματική σχέση είτε για ρομαντική σχέση. Η επικοινωνία μπορεί να καταρρεύσει όταν ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν απώλεια ακοής. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε εάν ο σύντροφός σας ή ο σύζυγός σας έχει απώλεια ακοής είναι να είστε ισχυρή υποστήριξη γι 'αυτούς και να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν βοήθεια.

Αν είστε ο σύντροφος με απώλεια ακοής, η προσωπική σας σχέση θα ωφεληθεί πολύ όταν κάνετε το πρώτο βήμα προς την καλύτερη ακοή. Η καλύτερη ακοή δεν είναι μόνο ένα δώρο που δίνετε στον εαυτό σας, αλλά η καλύτερη επικοινωνία θα φέρει χαρά στον σύζυγό σας ή στον σύντροφό σας.


Πηγές: healthyhearing.com

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical