Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021
ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ωτοσκλήρυνση είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες της βαρηκοϊας. Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν απώλεια ακοής, από το ένα ή και από τα δύο αυτιά. Συνήθως η ωτοσκλήρυνση κάνει την εμφάνισή της, σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 με 30 ετών, ενώ πιο σπάνια εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ωτοσκληρυνση και συγκεκριμένα οι γυναίνες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης, είτε γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι άνδρες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο για ωτοσκλήρυνση. Έρευνες έχουν δείξει πως το φαινόμενο της ωτοσκλήρυνσης είναι πιο συχνό σε Ευρωπαικές χώρες με μεσογειακό κλιμα.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ?

Η ωτοσκλήρυνση είναι η ανώμαλη σκλήρυνση του ιστού του σώματος, η οποία προκύπτει από την ανώμαλη ανάπτυξη δηλαδή τη μη φυσιολογική αναδιαμόρφωση των οστών του αυτιού. Έτσι λοιπόν η ωτοσκλήρυνση έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει την ακοή. Πιο συγκεκριμένα εμποδίζει την ικανότητα του ήχου να ταξιδέψει από το μεσαίο αυτί, στο εσωτερικό αυτί. Η ωτοσκλήρυνση μειώνει σημαντικά την ακοή του ενός ή και των δύο αυτιών, σπάνια όμως οδηγεί τους ανθρώπους στη πλήρη κώφωση. Ωστόσο η ωτοσκλήρυνση επηρεάζεται και επιδινωνεται από παράγοντες όπως είναι η εγγυμοσύνη, η έμμηνος ρύση, η εμμηνόπαυση και το έντονο άγχος.

ΜΟΡΦΕΣ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ:

Υπάρχουν δύο μορφές της πάθησης. Η πρώτη που είναι η ωτοσκλήρυνση του αναβολέα, περιορίζεται στο μέσο τμήμα του αυτιού και αφορά περισσότερο τον αναβολέα. Η δεύτερη είναι η κοχλιακή ωτοσκλήρυνση που επεκτείνεται στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού που αποτελεί νευραλγικό μέρος για την ακοή. Από τις δύο μορφές, η δεύτερη είναι πιο βαριά και θεραπεύεται με πιο δύσκολο τρόπο. 

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ:

Η ωτοσκλήρυνση προκαλείται πιο συχνά όταν ένα από τα κόκαλα στο μεσαίο αυτί κολλήσει στη θέση του. Όταν αυτό το οστό δεν δονείται τότε ο ήχος δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα στο αυτί και η ακοή μειώνεται. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ακόμη δεν μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προκληθεί από συνεχόμενη φλεγμονή του οστού, που κατάγεται από την κάψα και οφείλεται στον ιό του ιλαρά. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, πως παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Ακόμη κάποιοι συνδυάζουν την ωτοσκλήρυνση και με αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί επίσης να οφείλεται και σε διάφορες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ:

Η απώλεια ακοής είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της ωτοσκλήρυνσης. Ξεκινά από το ένα αυτί και στη συνέχεια πηγαίνει και στο άλλο. Η απώλεια θα εμφανιστεί σταδιακά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν πως ακούνε καλά, ιδιαίτερα σε χώρους με έντονο θόρυβο. Επίσης οι ασθενείς με ωτοσκλήρυνση μιλάνε κανονικά ή χαμηλόφωνα. Επίσης κάποια άλλα συμπτώματα είναι τα προβλήματα ισορροπίας, η ζάλη, οι εμβοές, το βουητό στα αυτιά ή και στο κεφάλι. 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:

Δυστυχώς για την ώρα δεν έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για την ωτοσκλήρυνση, αν και πάντα υπάρχει ελπίδα μέσα από έρευνες για νέες θεραπείες. Η ήπια ωτοσκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοϊας που ενισχύουν τον ήχο. Αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο τότε ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση που στην ουσία ο χειρουργος βάζει μία προσθετική συσκευή η οποία εμποδίζει την ανώμαλη ανάπτυξη του οστού και με αυτόν τον τρόπο ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει στο εσωτερικό του αυτιού. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical