Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

Το κάπνισμα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μία συνήθεια, η οποία βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου. Στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες, το κάπνισμα θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Ο καπνός επηρεάζει τόσο τους ίδιους τους ανθρώπους που καπνίζουν αλλά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τους ανθρώπους γύρω τους, τους λεγόμενους παθητικούς καπνιστές.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για πολλές ασθένειες και αναπηρίες που μπορούν να εμφανιστούν σ΄έναν ανθρώπινο οργανισμό. Οι πιο γνωστές παθήσεις που ακούμε συχνά πως προήλθαν από μακροχρόνια χρήση τσιγάρου είναι ο καρκίνος, το εγκεφαλικό , το έμφραγμα, καθώς και πολλές παθήσεις του πνεύμονα. Εκείνο όμως που ίσως να μην είχαμε σκεφτεί ή ακόμη και να μην γνωρίζουμε είναι πως το κάπνισμα συνδέεται και με την απώλεια ακοής. 

Πως επηρεάζει το κάπνισμα την ακοή?

Αναμφίβολα πλέον γνωρίζουμε μέσα από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει πως το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την ακοή. Ας δούμε λοιπόν πως ακριβώς συμβαίνει αυτό:

1.Πίεση αίματος: Το κάπνισμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Οι δομές στο εσωτερικό αυτί εξαρτώνται από την καλή και ανθεκτική ροή του αίματος. Όταν αλλάζει λοιπόν η αρτηριακή πίεση στο εσωτερικό του αυτιού δημιουργείται αμέσως μία δυσκολία στην επεξεργασία του ήχου.

2.Κεντρικό νευρικό σύστημα: Τα μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος δημιουργούν την ικανότητα να ακούμε. Τα μέρη αυτά εξακολουθούν να αναπτύσσονται στα τέλη της εφηβείας. Δυστυχώς όμως το σύστημα αυτό καταστρέφεται εύκολα από τοξίνες όπως είναι για παράδειγμα η νικοτίνη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. 

3.Ευσταχιανός σωλήνας: Ο ευσταχιανός σωλήνας εκτείνεται από το μεσαίο αυτί στο πίσω μέρος του λαιμού μας και ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να εξισορροπεί την πίεση στα αυτιά μας και να αποστραγγίζει τη βλεννογόνο που δημιουργείται από την επένδυση του μεσαίου αυτιού μας. Με λίγα λόγια το κάπνισμα οδηγεί σε προβλήματα, ακόμη και στην απόφραξη του ευσταχιανού σωλήνα, προκαλώντας συσσώρευση πίεσης και φυσικά απώλεια ακοής. 

4.Νευροδιαβιβαστές: Οι νευροδιαβιβαστές μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων στο σώμα. Η νικοτίνη αυτό που κάνει είναι να παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει ένα βασικό νευροδιαβιβαστή, που είναι ένας παράγοντας ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά των ηχητικών πληροφοριών, από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως απότέλεσμα ο εγκέφαλος να μη λαμβάνει αρκετό ήχο και αυτό οδηγεί στο να μη μπορεί να κατανοήσει τους ήχους που ακούτε.

Επίσης οι καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν απώλεια ακοής. Μέσα από αυτό το ποσοστό καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που προκαλεί το τσιγάρο. Πολλές είναι εκείνες οι φορές που δεν είναι αρκετό να μην καπνίζουμε, αλλά έχει μεγάλη σημασία και ο τρόπος με τον οποίο ζούμε γενικά αλλά και αν έχουμε καπνιστές γύρω μας. Με λίγα λόγια το τσιγάρο προκαλεί συνέπειες ακόμη και στους λεγόμενους παθητικούς καπνιστές μπορούν να εμφανίσουν απώλεια ακοής. Μεγάλης σημασίας είναι και ο αριθμός τσιγάρων που καπνίζει κάποιος ημερησίως. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τσιγάρων καθημερινά τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος της απώλειας ακοής. Ακόμη οι μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί στη πορεία προβλήματα λόγου. Η συχνή έκθεση σε δυνατό θόρυβο στην εργασία σας σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο των προβλημάτων ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο. Τέλος οι έφηβοι οι οποίοι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα ακοής και δυστυχώς να μη το γνωρίζουν. 

Δυστυχώς η συνήθεια του καπνίσματος, είναι μία άσχημη συνήθεια που την έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Ακόμα και αν γνωρίζουν πόσο καταστροφικό είναι για την υγεία, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση και να βγάλουν από τη ζωή τους αυτή τη συνήθεια. Ωστόσο είναι κρίμα αυτή η βλαβερή ουσία να δημιουργεί στους ανθρώπους τόσα προβλήματα υγείας και πολλές φορές να οδηγεί ακόμα και στο θάνατο. Γι΄αυτό αξίζει τον κόπο όσο δύσκολο και να μοιάζει να κοπεί αυτή η συνήθεια ή έστω να μειωθεί, πριν να είναι πολύ αργά για την υγεία σας αλλά και για την ακοή σας. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical