Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Διαταραχές ύπνου

Διαταραχές ύπνου

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021
Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο στις ζωές αρκετών ανθρώπων, και από συχνές έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, όλα δείχνουν πως το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχει από διαταραχές ύπνου, όλο και αυξάνεται. Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές και στους ενήλικες ανθρώπους αλλά και σε μαθητές λυκείου το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο.

 

Τι είναι οι διαταραχές ύπνου;

Πιο συγκεκριμένα οι διαταραχές ύπνου είναι ένα σύνολο καταστάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα να κοιμόμαστε καλά σε τακτική βάση. Συνήθως οι διαταραχές ύπνου προκαλούνται από την ύπαρξη κάποιου προβλήματος υγείας, πιθανόν από υπερβολικό άγχος. 

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιστασιακά προβλήματα ύπνου και οι λόγοι συνήθως είναι το υπερβολικό άγχος και ίσως κάποιες αλλαγές που μπορεί να υπάρχουν στο πρόγραμμα κάποιου ανθρώπου, που μπορεί να υπάρχουν στο πρόγραμμα κάποιου ανθρώπου, που μπορεί αυτό να είναι η αιτία που θα χαλάσει τον ύπνο του. Πολλές φορές βέβαια όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που πιθανόν να μην το γνωρίζουμε, μπορεί να είναι και η αιτία που προκαλεί αναστάτωση στον ύπνο μας. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν μόλις αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα υγείας που υπήρχε, παρατηρήθηκε ότι επανήλθε και ο ύπνος. 

Όταν βλέπουμε πως οι διαταραχές στον ύπνο μας δεν κρατάνε απλά ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όλο αυτό συνεχίζεται για αρκετό καιρό, τότε η καλύτερη λύση είναι η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό για τον ύπνο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας είτε με τη λήψη κάποιας θεραπείας είτε με την αλλαγή κάποιων συνηθειών στην καθημερινότητα του ανθρώπου που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του. 

Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν νιώθουμε νυσταγμένοι και κουρασμένοι και παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τότε μπορούμε να μιλήσουμε για διαταραχές του ύπνου. Οι διαταραχές λοιπόν αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί η απώλεια ύπνου μας βάζει σε μία κατάσταση δυσλειτουργίας όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην εργασία μας, να μην μπορούμε να πάρουμε σωστές και γρήγορες αποφάσεις. 

Ποιοι είναι οι τύποι διαταραχών του ύπνου;

1) Αϋπνία : Η αϋπνία είναι μία από τις πιο γνωστές διαταραχές ύπνου. Η αϋπνία είναι η αδυναμία ύπνου ή η αδυναμία παραμονής στον ύπνο, συνήθως εμφανίζεται από άγχος, ορμονικά και πεπτικά προβλήματα ή από κάποια άλλη πάθηση που πιθανότατα να μην έχουμε εντοπίσει. Επίσης η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη δυσκολία συγκέντρωσης, αύξηση βάρους, εξασθενημένη εργασία ή σχολική επίδοση. Γενικότερα η αϋπνία μειώνει την ποιότητα ζωής μας. 

2) Άπνοια ύπνου: Μια άλλη αρκετά διαδεδομένη διαταραχή ύπνου είναι η άπνοια ύπνου. Η άπνοια ύπνου είναι όταν στον ύπνο μας συμβαίνουν παύσεις αναπνοής. Αυτή είναι μία σοβαρή διαταραχή που χρειάζεται ιατρική βοήθεια αφού το σώμα μας κατά την άπνοια ύπνου λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Η άπνοια ύπνου χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

α) Αποφρακτική άπνοια ύπνου 

β) Κεντρική άπνοια ύπνου

3) Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών : Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μία μη ελεγχόμενη ανάγκη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν συμβαίνει αυτό μπορεί να νιώσουμε ένα μυρμήγκιασμα στα πόδια. Συνήθως αυτό κάνει την εμφάνιση του το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί και μέσα στη μέρα. Η αιτία που το προκαλεί μερικές φορές παραμένει άγνωστη. 

4) Ναρκοληψία: Η ναρκοληψία είναι μία όχι και τόσο διαδεδομένη διαταραχή του ύπνου. Η ναρκοληψία χαρακτηρίζεται από επιθέσεις ύπνου που συμβαίνουν ενώ είμαστε ξύπνιοι. Οπότε η ναρκοληψία αυτό που κάνει είναι να προκαλεί ξαφνικά έντονη κούραση και να σας κάνει να κοιμηθείτε χωρίς κάποια προειδοποίηση. Επίσης μπορεί να προκαλέσει παράλυση λίγο μετά το ξύπνημα. Συνήθως η εμφάνιση της ναρκοληψίας σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές και μπορεί να προμηνύει σκλήρυνση κατά πλάκας. 

Ο ύπνος μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την υγεία μας γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αποκτήσουμε έναν ποιοτικό ύπνο. Όσον αφορά όμως τις διαταραχές του ύπνου, αν αντιληφθείτε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον ύπνο σας και αυτό έχει διάρκεια, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό ώστε να βρείτε μαζί τι είναι αυτό που δυσκολεύει τον ύπνο σας και να το αντιμετωπίσετε. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical