Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Παιδική Bαρηκοΐα Και οι Αιτίες Που Την Προκαλούν

Παιδική Bαρηκοΐα Και οι Αιτίες Που Την Προκαλούν

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017
Παιδική Bαρηκοΐα Και οι Αιτίες Που Την Προκαλούν
Η ακοή είναι από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Κυρίως στα παιδιά, μαζί με την ομιλία αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο μάθησης,καθώς η παιδική βαρηκοία αποτελεί τροχοπέδη για την σωστή ανάπτυξη της επικοινωνίας. Για το λόγο αυτό δίνεται μεγάλη σημασία στην αξιολόγηση της ακουστικής λειτουργίας στη βρεφική ηλικία.

Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στα 22 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζει κάποια απώλεια ακοής. Αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα 1.000.000 βαρήκοα παιδιά περίπου, ενώ για την Ελλάδα ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε 60-70.000. 

Τα αίτια της παιδικής βαρηκοιας μπορούν να ταξινομηθούν σε προγεννητικά, περιγεννετικά, μεταγεννετικά, δηλαδή είναι αυτά αίτια που προκαλούν βαρηκοΐα προ του τοκετού, αυτά που σχετίζονται με τον τοκετό και αυτά μετά τον τοκετό.

Οι σημαντικότερες αιτίες της παιδικής βαρηκοΐας είναι οι εξής:
• Κληρονομικότητα
• Ερυθρά
• Κυτταρομεγαλοϊός
• Ασυμβατότητα αίματος μητέρας-παιδιού
• Χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων
• Μηνιγγίτιδα
• Παρωτίτιδα
• Λοιμώξεις στο μέσο αυτί με διάτρηση του τυμπάνου

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, είναι οι βάσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής. Από τις πρώτες ημέρες της γέννησης του μωρού, πριν την έξοδο από το μαιευτήριο, θε πρέπει να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις ακοής από εξειδικευμένο ΩΡΛ.

Σε βρέφη 4 εβδομάδων εως και 2 ετών, πολύ σημαντική είναι η συμβολή των γονέων. Οι γονείς θα πρέπει παρακολουθούν προσεκτικά την αντίδραση των παιδιών τους σε διάφορα ηχητικά ερεθίσματα, όπως την αντίδραση τους στον ήχο της κουδουνίστρας, στο γαύγισμα του σκύλου ή και στον ήχο της μουσικής.

Η αποκατάσταση της ακοής στα παιδιά, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, καθώς επίσης και στην ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.
Ανάλογα με το μέγεθος της βαρηκοΐας, απαιτείται λογοθεραπεία, σε συνεργασία με ειδικό ΩΡΛ και εξειδικευμένο ακοοπροθετιστή.

Στην earmedical εξειδικευόμαστε στην αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας. Εφαρμόζουμε ειδικά ακουστικά βαρηκοΐας και ακολουθούμε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης ακοής. Είμαστε δίπλα στους γονείς και τους καθοδηγούμε βήμα - βήμα, μέχρι και την πλήρη αντιμετώπιση της βαρηκοϊας του παιδιού. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical