Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Πως η διατροφή επηρεάζει την ακοή μας;

Πως η διατροφή επηρεάζει την ακοή μας;

Τρίτη, 06 Απριλίου 2021
Πως η διατροφή επηρεάζει την ακοή μας;
Είναι γνωστό σε όλους πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή προσφέρει πολλά στην υγεία μας και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του σώματος μας αλλά και του εγκεφάλου μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε όμως είναι πως η διατροφή μας επηρεάζει το ακουστικό μας σύστημα.

Η διατροφή με την ακοή συνδέεται όμως έχει παρατηρηθεί πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τροφή που να προκαλεί ή να αποτρέπει την απώλεια ακοής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απώλεια ακοής δεν μπορεί να αποκατασταθεί με την αλλαγή της διατροφής μας. Όμως κάποιες έρευνες που έχουν γίνει δείχουν πως υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης απώλειας ακοής. 

Μάλιστα αρκετές έρευνες έδειξαν πως αρκετά προγράμματα διατροφής που δίνουν προτεραιότηατα σε φρούτα και λαχανικά με μέταλλα όπως το φολικό οξύ, το κάλιο και ο ψευδάργυρος μείωσαν τον κίνδυνο της απώλειας ακοής. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά μέσα από ποιες τροφές μπορούμε να πάρουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για τη διατροφή μας. 

1) Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συσταστικό το οποίο ο οργανισμός μας μπορεί να το πάρει καταναλώνοντας αμύγδαλα, κάσιους , μαύρη σοκολάτα. Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των εμβοών το λεγόμενο κουδούνισμα που έχουμε αναφέρει και άλλες τροφές. Επίσης μπορεί να μειωθεί μ' αυτόν τον τρόπο και το βουητό που μπορεί να νιώθουμε στα αυτιά μας. 

2) Το μαγνήσιο βοηθά στην προστασία από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με τον θόρυβο καθώς όπως λένε οι επιστήμονες καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια μεγάλων θορύβων και ενεργεί ως φράγμα και προστατεύει τα ευαίσθητα κύτταρα των εσωτερικών αυτιών. 

3) Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο μπορούμε να το βρούμε στις πατάτες, στα μαύρα φασόλια και στις μπανάνες. Το κάλιο παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του αυτιού και μετατρέπει τους ήχους σε σήματα για να ερμηνεύσει ο εγκέφαλος. Αν παίρνει ο οργανισμός μας κάλιο μέσα από τη διατροφή μας είναι πολύ πιθανό με το πέρασμα των χρόνων η ακοή μας να μένει η ίδια και να μην επηρεάζεται τόσο όσο θα επηρεαζόταν υπό άλλες συνθήκες με το πέρασμα των χρόνων. 

4) Το φολικό οξύ, έχουν δείξει κάποιες έρευνες ότι επιβραδύνει την έναρξη της απώλειας ακοής. Δηλαδή αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ροή του αίματος περιορίζεται από την ομοκυστεϊνη, έτσι το φολικό οξύ λειτουργεί για να το μεταβολίσει και να διατηρήσει τη ροή του φυσήματος. 

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι που ενισχύει γενικά την υγεία μας και σαφώς μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος ή ακόμα κάποια καρδιακή πάθηση. Με την υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας προσφέρουν τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθάμε και την ακοή μας αλλά και όλο τον οργανισμό μας. Γι' αυτό προτείνω να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης και τροφές που είναι πλούσιες σε λίπη που δεν χρειάζεται και τόσο ο οργανισμός μας, και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές που έχουν να μας δώσουν πράγματα. Ας βελτιώσουμε λοιπόν την ποιότητα της ζωής μας και ας κάνουμε τακτικούς ελέγχους για να βλέπουμε την κατάσταση της ακοής μας αφού η απώλεια ακοής συνήθως εμφανίζεται σταδιακά. Πρόλαβε τη λοιπόν πριν σε προλάβει εκείνη. 

Στην EARMEDICAL μπορείτε να κλείσετε το προσωπικό σας ραντεβού δωρεάν και να ελέγξουμε την ακοή σας. Μη χάνετε πολύτιμο χρόνο. Μη στερείτε από τον εαυτό σας την ικανότητα της ακοής. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical