Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021
ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

Η απώλεια ακοής είναι αρκετά συχνή στις μέρες μας ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους αλλά πλέον την απώλεια ακοής τη βλέπουμε και σε πολλούς ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Επομένως καταλήγουμε αμέσως στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ακοής δεν έχει ηλικία, απλά είναι πιο συχνό φαινόμενο στις ηλικίες των 65 ετών και άνω, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σ΄ αυτές τις ηλικίες πάσχει από απώλεια ακοής.

 

Η απώλεια ακοής όμως πέρα από το γεγονός ότι δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά και τον περίγυρο αυτών των ανθρώπων , είναι υπεύθυνη σε βάθος χρόνου και για άλλες παθήσεις ή δυσλειτουργίες του οργανισμού. Πολλοί επιστήμονες λοιπόν μέσα από συνεχείς έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η απώλεια ακοής είναι υπεύθυνη πολλές φορές για την εμφάνιση της άνοιας. Αυτό συμβαίνει γιατί από τη στιγμή που ένας άνθρωπος δυσκολεύεται να ακούσει κάνει συνεχώς μεγάλες προσπάθειες για να αντιληφθεί και να κατανοήσει πράγματα. Έτσι η άνοια προωθεί τη γνωστική πτώση επειδή όταν υπάρχει λιγότερη ακουστική είσοδος , τα ακουστικά κέντρα στον εγκέφαλο αρχίζουν να εκφυλίζονται και ο εγκέφαλος αγωνίζεται συνεχώς να αντισταθμίσει. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι ο εγκεφαλος πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερους πόρους για την επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα για τη χρήση άλλων λειτουργιών όπως είναι η μάθηση και η μνήμη.  Η εκπαίδευση μπορεί να είναι προστατευτική έναντι αυτών των πρώιμων αλλαγών, επειδή μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα ή την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί κανονικά παρά τις αυξημένες απαιτήσεις. 

Κάτι αρκετά σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σαφώς παίζει ρόλο το μέγεθος της βαρηκοϊας για την εμφάνιση της άνοιας αλλά οι μελέτες που γίνονται πάνω σ' αυτό το θέμα δείχνουν πως ο εγκέφαλος αρχίζει να επηρεάζεται σταδιακά από την έναρξη του προβλήματος με την ακοή, και όπως είναι φυσικό όσο το αφήνουμε το πρόβλημα να μεγαλώνει, ο κίνδυνος για την άνοια αυξάνεται. 

Η ακοή είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας. Γι' αυτό λοιπόν όταν αρχίζουμε να υποπτευόμαστε πως κάτι δεν πηγαίνει και τόσο καλά θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως σε κάποιον ειδικό ώστε να εξετάσει την κατάσταση της ακοής και να μας δώσει λύση στο πρόβλημα μας. Όσο πιο νωρίς καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει με την ακοή μας και όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο πιο εύκολα θα το αντιμετωπίσουμε. Μελέτες έχουν δείξει πως άτομα που φόρεσαν έγκαιρα ακουστικά βαρηκοϊας το πρόβλημα περιορίστηκε και βοήθησε στο να μη μεγαλώσει κι άλλο,  με  αποτέλεσμα και ο εγκέφαλος να λειτουργεί όπως πρέπει. Επομένως η εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοϊας μπορούν να αποτρέψουν έναν άνθρωπο να οδηγηθεί στην άνοια, αλλά και να του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εφαρμογής. 

Γι'αυτό μην χάνετε χρόνο αφήνοντας την ακοή σας στην τύχη της. Στην EARMEDICAL θα βρείτε υψηλής ποιότητας ακουστικά βαρηκοϊας, Ελβετικής προέλευσης και εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι πάντα δίπλα σας. Κλείστε λοιπόν το δικό σας ραντεβού για τον έλεγχο της ακοής σας, κι ελάτε να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για ότι σας προβληματίζει σχετικά με την ακοή σας από κοντά. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical