Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
Ο ύπνος αποτελεί μία σημαντική βιολογική διαδικασία, η οποία παρέχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο στους έφηβους, όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ανεξάρτητα από την ηλικία, όλοι χρειαζόμαστε τον ύπνο και την ξεκούραση για τη σωστή λειτουργία του μυαλού και του σώματος μας.

Κατά καιρούς ακούμε πολλά για τον ύπνο μέσα από συνεχείς μελέτες που γίνονται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γύρω από τον ύπνο. Μέσα από αυτές τις έρευνες λοιπόν αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και είναι λογικό να γεννιούνται διάφορα ερωτήματα γύρω από τον ύπνο. Τι ισχύει λοιπόν πραγματικά για τον ύπνο; Τι είναι μύθος και τι απ' όλα όσα λέγονται είναι αλήθεια;

1)ΜΥΘΟΣ: Ο ύπνος δεν είναι σημαντικός και δεν χρειάζεται να αποτελεί προτεραιότητα. Νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι πως κάτι τέτοιο αποτελεί μύθο και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ισχύει αφού ο ύπνος είναι μία πολύ σημαντική και απαραίτητη συνήθεια για τους ανθρώπους αφού μέσα από τον ύπνο είναι σαν να κάνουμε μία επανεκκίνηση στον εαυτό μας αφού του δίνουμε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή την επόμενη ημέρα. Επομένως ο ύπνος είναι προτεραιότητα και ιδιαίτερα ο καλός ύπνος. 

2)ΜΥΘΟΣ: Μπορείτε να ρυθμίσετε τον εαυτό σας για να χρειάζεται λιγότερο ύπνο. Θα ήταν κάπως βολικό θα λέγαμε να μπορούμε να ρυθμίσουμε τον εαυτό μας ώστε να χρειάζεται λιγότερο ύπνο. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε τις ώρες που αναλογούν πάνω κάτω στην ηλικία μας και με βάση την καθημερινότητα που ακολουθούμε. Επομένως είναι σημαντικές οι ώρες που κοιμόμαστε για την αποκατάσταση του οργανισμού μας. 

3)ΑΛΗΘΕΙΑ: Η υπνηλία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αυτή είναι μία μεγάλη αλήθεια, αφού η υπνηλία είναι κάτι που μας προκαλεί έντονη κόπωση σε ότι και αν κάνουμε μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα μία συνέπεια της υπνηλίας μπορεί να είναι η χαμηλή απόδοση  στη δουλειά, τα νεύρα, η κακή διάθεση. Βέβαια μπορεί να έχει και πιο άσχημες συνέπειες όπως να γίνει ένα ατύχημα, αφού η υπνηλία αποσπά την προσοχή των οδηγών στο δρόμο και πολύ συχνά γίνονται ατυχήματα ή ακόμη και δυστυχήματα εξαιτίας της υπνηλίας. Επίσης η υπνηλία δυσκολεύει τους ανθρώπους να πάρουν εύκολα αποφάσεις. Η υπνηλία λοιπόν είναι κάτι που κανένας δεν θέλει να υπάρχει στη ζωή του. 

4)ΑΛΗΘΕΙΑ: Πως αν ξυπνήσουμε κατευθείαν την ώρα που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι μας και δεν πατήσουμε αναβολή, θα ξυπνήσουμε πιο ξεκούραστοι και πιο ορεξάτοι. Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια αφού όταν πατάμε αναβολή στο ξυπνητήρι και κοιμόμαστε αυτά τα 5 λεπτά παραπάνω, ο οργανισμός δεν καταφέρνει να πέσει ξανά σε βαθύ ύπνο με αποτέλεσμα αυτά τα λεγόμενα 5 λεπτά παραπάνω να μας ξυπνούν με το αίσθημα της κούρασης. 

5)ΜΥΘΟΣ: Το να βλέπεις τηλεόραση στο κρεβάτι είναι κάτι που σε ηρεμεί και σε βοηθάει να κοιμηθείς. Παρά το γεγονός ότι όλος ο κόσμος αυτό κάνει, το να βλέπουμε τηλεόραση στο κρεβάτι δεν παύει να είναι κακή συνήθεια. Γενικότερα όλες αυτές οι συσκευές που διαθέτουν οθόνη δεν βοηθούν στον ύπνο και ιδιαίτερα στον καλό ύπνο, αφού αυτό το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες δίνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να ξυπνήσει. Οπότε είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση μας μπροστά σε οθόνες, λίγο πριν από τον ύπνο. 

6)ΜΥΘΟΣ: Δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένης ώρας ύπνου και αφύπνισης. Αυτός είναι ένας ακόμα μύθος αφού οι ειδικοί συστήνουν να υπάρχει ένα πρόγραμμα ύπνου, το οποίο μάλιστα ελέγχει και το βιολογικό ρολόι μας, και φυσικά τις ορμόνες μας, καθώς και άλλες λειτουργίες του σώματος μας. 

7) ΜΥΘΟΣ: Το ροχαλητό είναι φυσιολογικό και ακίνδυνο. Αυτός είναι άλλος ένας μύθος. Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν και πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα όμως το ροχαλητό μπορεί να είναι ένδειξη πως κάποιος πάσχει από υπνική άπνοια, η οποία είναι μία σοβαρή διαταραχή του ύπνου, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του άσθματος ή της καρδιακής προσβολής και πολλές άλλες παθήσεις. Εκείνοι που πάσχουν από υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου κοιμούνται και ξυπνούν ξανά και ξανά και συνήθως δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι. 

8)ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα όνειρα είναι σαν αρχεία μέσα στο μυαλό μας. Ένα όνειρο είναι ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίο ο εγκέφαλος μας ενοποιεί τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τις γνωστικές εμπειρίες. Επίσης κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το να ονειρεύεσαι είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να αρχειοθετεί σημαντικές πληροφορίες για αργότερα. 

9)ΑΛΗΘΕΙΑ: Η στέρηση ύπνου είναι μία θεραπεία για την κατάθλιψη. Ενώ οι πιο πολλοί από εμάς ανησυχούμε για το αν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η στέρηση ύπνου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να δώσουν εξήγηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό. 

10)ΜΥΘΟΣ: Χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνουμε. Συνήθως το πρόγραμμα του ύπνου μας, σταθεροποιείται περίπου στην ηλικία των 20 ετών και δεν αλλάζει τόσο πολύ όσο μεγαλώνουμε. Αυτό που συμβαίνει όμως όσο μεγαλώνουμε είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων ο ύπνος μας γίνεται πιο ελαφρύς και λιγότερο αναζωογονητικός οπότε ξυπνάμε πιο εύκολα τη νύχτα και δυσκολευόμαστε να ξανακοιμηθούμε. 

Ανεξάρτητα από το τι ισχύει και τι όχι για τον ύπνο το σημαντικό είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη από ύπνο και εκτός από τις θεωρίες και τις έρευνες που γίνονται και που μας αποκαλύπτουν ορισμένα πράγματα για τον ύπνο, που κάποια τα γνωρίζαμε και άλλα πάλι όχι. Πέρα απ' όλα αυτά λοιπόν το πιο σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα και το μυαλό μας όταν πρόκειται για τον ύπνο, γιατί πραγματικά αυτά τα δύο είναι που θα μας δείξουν πόσο ύπνο χρειαζόμαστε ή αν κοιμηθήκαμε καλά το προηγούμενο βράδυ. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical