Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ;

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ;
Ο ύπνος είναι μία ουσιαστική λειτουργία που επιτρέπει στο σώμα και στο μυαλό του ανθρώπου να επαναφορτίζεται. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο εφόσον είναι ένα εφόδιο για την επιβίωση του όπως είναι το φαγητό και το νερό. Είναι σημαντικός ο ύπνος για την υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα ο καλός ύπνος, εκείνος που πραγματικά μας ξεκουράζει και που μας αναζωογονεί και μας γεμίζει ενέργεια για την επόμενη ημέρα.

Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος από το γεγονός ότι γενικά στη ζωή μας το ένα τρίτο το αφιερώνουμε στον ύπνο. Επομένως θα ήταν αδύνατον να αφιερώνουμε τόσο χρόνο για κάτι ασήμαντο ή για κάτι που δεν μας είναι απαραίτητο. Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν κοιμόμαστε και γιατί μας είναι τόσο απαραίτητος ο ύπνος. 

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε;

Κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν πολλές βιολογικές διαδικασίες, μία από αυτές είναι:

1) Όσο και αν πιστεύουμε πως κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος μας βρίσκεται σε αδράνεια κάνουμε λάθος. Την ώρα του ύπνου ο εγκέφαλος δουλεύει και αυτό που κάνει πιο συγκεκριμένα είναι να αποθηκεύει πληροφορίες που έχουμε δεχτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην ουσία να κάνει ένα ξεκαθάρισμα, δηλαδή κρατάει τα χρήσιμα, τα αποθηκεύει και αποβάλλει τις άχρηστες πληροφορίες. 

2)Τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν και αναδιοργανώνονται και έτσι, βάσει αυτής της λειτουργίας πετυχαίνουμε την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. 

3)Ακόμη το σώμα μέσα από τη διαδικασία του ύπνου καταφέρνει να επισκευάσει τα κύτταρα και σαφώς αποκαθιστά την ενέργεια. 

4) Επίσης μέσα από τον ύπνο καταφέρνουμε τη σωστή λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού και τη ρύθμιση των ορμονών μας. 

Επομένως κοιμόμαστε γιατί χωρίς τον ύπνο δεν θα μπορούσε τίποτα πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό να λειτουργήσει σωστά και όλες οι παραπάνω ενέργειες που αναφέραμε είναι οι πιο σημαντικές από τις βιολογικές. Χωρίς αυτές τις διαδικασίες το σώμα μας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά. 

Τι μας προσφέρει ο ύπνος ;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ο ύπνος και ιδιαίτερα ο καλός ύπνος, μας προσφέρει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία μας είναι άκρως απαραίτητα για το ξεκίνημα της επόμενης ημέρας. Αυτά είναι τα εξής:

1)Η ενέργεια: Πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας και να ανταπεξέλθουμε σε αυτή και σε όλα εκείνα που μας επιφυλάσσει χωρίς ενέργεια; Η απάντηση είναι μία, χωρίς ενέργεια δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα, καθώς θα αισθανόμασταν απίστευτη κόπωση. Ο ύπνος λοιπόν μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε τις θερμιδικές μας ανάγκες την ώρα του ύπνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομούμε ενέργεια και να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Οπότε μέσα από τη διαδικασία του ύπνου καταφέρνουμε να έχουμε ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε την επόμενη ημέρα. 

2) Η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου: Έρευνες δείχνουν πως ο ύπνος απαιτείται για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο αναλυτικά, όταν κοιμόμαστε το μυαλό μας καθαρίζει από πληροφορίες που μας είναι περιττές και απομακρύνει τοξικά πράγματα που μαζεύονται από όλη τη μέρα, με αποτέλεσμα να κρατάει μόνο τα χρήσιμα και να αποθηκεύει αναμνήσεις. Αυτό το ξεκαθάρισμα πληροφοριών θα λέγαμε πως είναι απαραίτητο, γιατί αν δεν γινόταν αυτή η διαδικασία που την πετυχαίνουμε μόνο μέσα από τον ύπνο, τότε θα καταστρεφόταν το νευρικό μας σύστημα. Με τον ύπνο λοιπόν οι λειτουργίες του εγκεφάλου που ενισχύονται είναι: η μνήμη, η μάθηση, η συγκέντρωση, η δημιουργικότητα και η ικανότητα γρηγορότερων λήψεων αποφάσεων. 

3)Συναισθηματική ευεξία: Όλοι γνωρίζουμε πως ο ύπνος συνδέεται με την συναισθηματική μας υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί την ώρα του ύπνου η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται σε περιοχές που ρυθμίζουν το συναίσθημα, υποστηρίζοντας έτσι την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική σταθερότητα. 

4)Συντήρηση βάρους: Ακόμη ο ύπνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση του βάρους μας. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν σπαταλάει ο οργανισμός μας πολύ ενέργεια. Επομένως ελέγχονται οι ορμόνες που μας κάνουν να πεινάμε και αντίστοιχα που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.

5)Κυτταρική αποκατάσταση: Από την άλλη πάλι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται την αποκατάσταση κάποιων λειτουργιών. Την αποκατάσταση την πετυχαίνουμε μέσα από τον ύπνο και πιο συγκεκριμένα χρειαζόμαστε την αποκατάσταση των μυών μας, την ανάπτυξη ιστών, τη σύνθεση πρωτεϊνών και την απελευθέρωση ορμονών και όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε με τον ύπνο. 

Επίσης ο ύπνος μας δεν είναι ο ίδιος σε όλη τη διάρκεια, αλλά περνάει από διάφορα στάδια. Συνήθως τα στάδια ύπνου είναι 4 και τα πρώτα 3 είναι ύπνος χωρίς REM και το 4 στάδιο είναι ο ύπνος REM. Ουσιαστικά όσο περνάμε τα στάδια ερχόμαστε πιο κοντά στον βαθύ ύπνο. Συνήθως τα όνειρα τα βλέπουμε όταν βρισκόμαστε στο στάδιο REM. Καθώς σ' αυτό το στάδιο ύπνου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες. 

Ο ύπνος λοιπόν βλέπουμε πως μας είναι αναγκαίος και καταλαβαίνουμε πως δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνονται τόσες πολλές διαδικασίες. Ωστόσο ο σκοπός του ύπνου είναι να μας ξεκουράζει, να μας προετοιμάζει και να μας προστατεύει από πολλά. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical