Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ;

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ;

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ;

Η αλήθεια είναι πως το κερί μπορεί να προκαλέσει βαρηκοϊα, αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο να συμβεί. Επομένως δεν το βλέπουμε και πολύ συχνά. Η συγκεκριμένη απώλεια ακοής είναι αποτέλεσμα ενός φυσικού φράγματος, διότι το υπερβολικό κερί μπορεί να διακόψει το ταξίδι του ήχου από το εξωτερικό στο εσωτερικό αυτί. Συνήθως όμως αυτή η απώλεια ακοής δεν είναι μόνιμη, πολύ συχνά επανέρχεται απλά με την αφαίρεση του υπερβολικού κεριού, με τη βοήθεια ενός γιατρού. 

 

Πως θα καταλάβετε ότι υπάρχει απόφραξη του κεριού στο αυτί σας ;

Τα συμπτώματα που δείχνουν συνήθως ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα κεριού στα αυτιά σας είναι τα ακόλουθα : 

  • Απώλεια ακοής
  • Κνησμός
  • Βήχας
  • Εμβοές ( το λεγόμενο χτύπημα ή βουητό στο αυτί)
  • Αίσθηση πληρότητας στο αυτί
  • Ωταλγία

Ωστόσο σημαντικό είναι να προσθέσουμε ότι το κερί χρειάζεται να υπάρχει στα αυτιά μας για πολλούς λόγους, απλά θα πρέπει να υπάρχει σε λογικά πλαίσια και όχι σε υπερβολική ποσότητα για να μην έχουμε απόφραξη στα αυτιά μας. Το κερί λοιπόν στο σημείο των αυτιών μας είναι καλό να υπάρχει γιατί με αυτόν τον τρόπο τα αυτιά μας προφυλάσσονται από τη σκόνη, τα βακτήρια και από λοιμώξεις που μπορούν να προκληθούν από το νερό. 

Η παραγωγή κεριού στα αυτιά μας είναι κάτι το φυσικό. Παρ'όλα αυτά όμως σε αρκετούς ανθρώπους συμβαίνει, τα αυτιά τους, το ένα ή και τα δύο να παράγουν περισσότερη ποσότητα κεριού απ' ότι χρειάζονται τα αυτιά μας. Σ' αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να επισκεφτούμε κάποιον γιατρό ώστε να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές αλλά και για να αφαιρέσει σωστά το επιπλέον κερί από τα αυτιά μας. 

Σωστός καθαρισμός των αυτιών :

Πάρα πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζουμε τα αυτιά μας, ώστε να μην προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι κάποιο πρόβλημα. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς χρησιμοποιούμε πολύ συχνά μπατονέτες για να απομακρύνουμε το κερί από τα αυτιά μας. Είναι λάθος! Κανονικά τις μπατονέτες θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε μόνο για να καθαρίζουμε το εξωτερικό μέρος του αυτιού μας και αυτό πάλι όχι και συνέχεια. Το να βάζουμε τη μπατονέτα όσο πιο βαθιά μπορούμε στα αυτιά μας είναι μεγάλο λάθος και είναι πολύ πιθανό να σπρώξουμε το κερί ακόμα πιο μέσα και τότε να πετύχουμε τη γνωστή απόφραξη αλλά είναι και επίσης πιθανό να κάνουμε κάποια ζημιά στο τύμπανο το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο και να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας απώλεια ακοής. 

Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αφαιρούμε το κερί απαλά με κάποιο πανί μετά το μπάνιο και πάλι όσον αφορά το εξωτερικό κομμάτι του αυτιού. Στο εσωτερικό του αυτιού μας καλό είναι να μην βάζουμε διάφορα αντικείμενα. Συνήθως το κερί είναι μαλακό με αποτέλεσμα να βγαίνει προς τα έξω μόνο του. Αλλά αν ακόμη νιώθουμε πως έχει σκληρύνει και αυτό μας δημιουργεί προβλήματα τότε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο βρεφικό λάδι ή ακόμη σταγόνες για τα αυτιά που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κεριού από τα αυτιά. Επίσης αν εξακολουθούμε να νιώθουμε τα αυτιά μας βουλωμένα ή έστω κάπως περίεργα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε κάποιον γιατρό ο οποίος θα μας κάνει έναν καθαρισμό με ασφάλεια εφόσον το χρειαζόμαστε και έναν έλεγχο στα αυτιά μας. 

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ακοής είναι διότι δεν πηγαίνουν σε κάποιον ειδικό στις πρώτες ενοχλήσεις που θα νιώσουν. Η απώλεια ακοής από οποιαδήποτε αιτία συνήθως έρχεται σταδιακά και όταν αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε συνήθως είναι σε προχωρημένο στάδιο. Γι' αυτό η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να μην αφήνετε την ακοή σας στην τύχη της αλλά στις πρώτες ακόμη ενοχλήσεις επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ή κάποιον ειδικό ακοής. Επίσης σημαντική είναι η πρόληψη. Όπως ελέγχετε άλλα πράγματα στην υγεία σας έτσι να ελέγχετε και την ακοή σας. Η επίσκεψη σε έναν γιατρό ή σε κάποιον ειδικό ακοής μία φορά τον χρόνο είναι αρκετή για να προλάβετε την κατάσταση της ακοής σας. Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη, φροντίστε την ακοή σας. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical