Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Τι είναι το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου;

Τι είναι το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου;

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
Τι είναι το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου;

Σχεδόν όλοι μετά από έναν ή πολλούς κακούς ύπνους έχουμε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Τι φταίει και ο βραδινός μας ύπνος αντί να μας ξεκουράζει, αντιθέτως μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη κούραση απ' ότι την ώρα που πέσαμε για ύπνο; Μήπως πάσχουμε από το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου που οι περισσότεροι ούτε καν το γνωρίζουμε;

 

Οι επιστήμονες που ερευνούν συνεχώς τον ύπνο έχουν διαπιστώσει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο τους είναι εδώ, μέσα από τις μελέτες τους να μας δώσουν ορισμένες απαντήσεις. 

Σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου: 

Πολλοί είναι εκείνοι που το συγκεκριμένο σύνδρομο το χαρακτηρίζουν ως μία νέα επιδημία, αφού όσο περνάνε τα χρόνια και τα πράγματα εξελίσσονται διαπιστώνουμε πως οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερες ώρες απ' ότι στο παρελθόν. Το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου λοιπόν είναι όταν κοιμόμαστε φυσιολογικές ώρες που θα πρέπει να κοιμάται ένας άνθρωπος αλλά την ώρα της αφύπνισης νιώθουμε κόπωση και μία άσχημη διάθεση. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι από την ώρα που πέσαμε για ύπνο. Με λίγα λόγια λοιπόν το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου είναι κάτι που απειλεί κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία μας, τον ύπνο. 

Που οφείλονται οι χαμένες ώρες ύπνου;

Στις μέρες μας όλα εκείνα που μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας ή καλύτερα κάποιες ώρες από τον ύπνο μας, είναι πράγματα από την καθημερινότητα μας, πράγματα και καταστάσεις που είναι δικές μας επιλογές. Συνήθως αυτές οι επιλογές έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας, με τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας , με τις συνήθειες όπως να βλέπουμε ταινίες μέχρι αργά το βράδυ ή ακόμη να είμαστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ μέχρι να μας πάρει ο ύπνος. Γενικότερα η έκθεση του εαυτού μας μπροστά σε οθόνες όπως tablets, laptops, smartphones είναι  από τις πιο κακές συνήθειες πριν από τον ύπνο. Η εξήγηση που δίνουν επιστήμονες και γιατροί για τις οθόνες όλων αυτών των συσκευών είναι ότι το φως που εκπέμπουν δεν αφήνει τη μελατονίνη να εκκριθεί στον οργανισμό μας για να μας στείλει γλυκά για ύπνο. Επομένως οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος αλλά και γενικότερα η σύγχρονη ζωή είναι κάτι που δυσκολεύει τον ύπνο μας. 

Το θέμα με το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα και γρήγορα ότι υπάρχει γιατί τα συμπτώματα έρχονται σιγά σιγά και φυσικά δεν έχει φύλο και ηλικία, μπορεί να εμφανιστεί σε όλους,  απλά είναι λίγο πιο συχνό το φαινόμενο σε ανθρώπους που διανύουν τη δεκαετία των 30 αλλά καμιά φορά και των 40 και έχει παρατηρηθεί πως είναι λίγο πιο συχνό το φαινόμενο στους άνδρες. Επίσης τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και στην εφηβική ηλικία αφού οι περισσότεροι έφηβοι κοιμούνται αγκαλιά με το κινητό ή το tablet τους. 

Συμπτώματα του ανεπαρκούς ύπνου:

  1.  Κούραση - κόπωση την επόμενη ημέρα. 
  2.  Κακή διάθεση 
  3.  Απουσία ενέργειας και ευεξίας
  4.  Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
  5.  Χαμηλή απόδοση στη δουλειά ή στο σχολείο. 
  6.  Συχνούς πονοκεφάλους. 
  7.  Προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου (όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, προβλήματα στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα )
  8. Μείωση άμυνας του οργανισμού.

Τρόποι αντιμετώπισης: 

Το σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου λοιπόν είναι κάτι που εμφανίζεται εξαιτίας ενός λανθασμένου τρόπου ζωής που επιλέγουμε να ζούμε. Τα παρακάτω θα βοηθήσουν αρκετά για να αποκτήσετε έναν όμορφο και ξεκούραστο ύπνο. 

  1. Συγκεκριμένη ώρα ύπνου και αφύπνισης ( και αυτό το πρόγραμμα καλό είναι να εφαρμόζεται καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα )
  2. Να βάζουμε στόχο να κοιμόμαστε όλο το βράδυ, χωρίς διακοπές. 
  3. Να αποφεύγουμε πριν από τον ύπνο την κατανάλωση αλκοόλ, καφεϊνης ή την κατανάλωση ενός πολύ μεγάλου γεύματος. 
  4. Να κοιμόμαστε περίπου 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ. 
  5. Να μην κοιμόμαστε πολλές ώρες το μεσημέρι.
  6. Να κρατάμε το κρεβάτι μας για τον ύπνο. ( καλό είναι να μην φέρνουμε τη δουλειά ή τα άγχη της καθημερινότητας στο κρεβάτι μας) 
  7. Να φροντίζουμε ο χώρος που κοιμόμαστε να μας ηρεμεί, να μην είναι πολύ φωτεινός την ώρα που σκοπεύουμε να κοιμηθούμε και η θερμοκρασία να είναι κανονική προς δροσερή. 
  8. Χρήση ωτοασπίδων, άνετες στον ύπνο ώστε να μην μας αποσπά κανένας θόρυβος από τον ύπνο μας. 

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για τη ζωή μας και για την υγεία μας γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο για να πετύχουμε και όσο το δυνατόν καλύτερο και ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα, για να έχουμε και μία ξεκούραστη και δημιουργική ημέρα. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical