Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΚΟΟΠΡΟΘΕΤΙΣΤΗ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΚΟΟΠΡΟΘΕΤΙΣΤΗ;

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΚΟΟΠΡΟΘΕΤΙΣΤΗ;
Η ακοή είναι ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι μία από τις σημαντικότερες ικανότητες ενός ανθρώπινου οργανισμού όπως και η όραση. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί με την ακοή μας, και θα πρέπει να την προστατεύουμε και να τη φροντίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε. 

Η απώλεια ακοής μπορεί να κάνει την εμφάνιση της σε οποιαδήποτε ηλικία ενός ανθρώπου. Θα πρέπει λοιπόν από μικρή ηλικία να ελέγχουμε και να φροντίζουμε την ακοή μας, θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε για να έχουμε. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε πως με την πρώτη κιόλας ενόχληση στην ακοή μας, θα πρέπει να επισκεφτούμε ένα ωτορινολαρυγγολόγο ή έναν ειδικό ακοής ώστε να μας συμβουλέψει κατάλληλα και να διαγνώσει όσο το δυνατόν πιο νωρίς το πρόβλημα αν και εφόσον υπάρχει. 

Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος του ακοοπροθετιστή;

Κάπου εδώ λοιπόν θα πρέπει να αναλύσουμε τον ρόλο που παίζει ο ακοοπροθετιστής στο κομμάτι της βαρηκοϊας. Ο ειδικός ακοής ή ακοοπροθετιστής είναι απαραίτητος για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την ακοή τους γιατί το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ λεπτό και πολλές φορές οι άνθρωποι που το αντιμετωπίζουν δεν ειναι και τόσο έτοιμοι για να δεχτούν το πρόβλημα τους. Επομένως με την έναρξη αυτής της διαδικασίας δηλαδή να φορέσει κάποιος ακουστικά βαρηκοϊας, τόσο ο ίδιος αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον χρειάζονται στήριξη και κάποιον ειδικό που να είναι στο πλάϊ τους και να τους συμβουλεύει αλλά και να απαντάει τα ερωτήματα του κάθε ασθενή σχετικά με το πρόβλημα του. 

Πιο συγκεκριμένα ένας ακοοπροθετιστής για να εντοπίσει ακριβώς το πρόβλημα αλλά και για να προτείνει τα κατάλληλα ακουστικά για κάθε άνθρωπο θα πρέπει να γίνει μια σειρά πραγμάτων όπως:

1. Να έχει στα χέρια του μία πρόσφατη αξιολόγηση ακοής του ασθενή ή να κάνει ο ίδιος μία αξιολόγηση ακοής. 

2. Να εντοπίσει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα ακοής που έχει ο ασθενής. 

3. Να μάθει τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ασθενή. 

4. Να δει το μέγεθος και το σχήμα του αυτιού ενός ασθενή γιατί δεν κάνουν όλα τα ακουστικά για όλους. 

5. Να διακρίνει και να μάθει τις επικοινωνιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του. 

6. Να μάθει ακριβώς τις απαιτήσεις που έχει ο ασθενής από τα ακουστικά βαρηκοϊας. 

Έπειτα λοιπόν από αυτή τη σειρά πραγμάτων που αναφέρουμε πιο πάνω ο ακοοπροθετιστής έχοντας μαζέψει όλες τις παραπάνω πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες θα καταλήξει στην κατάλληλη πρόταση ακουστικού βαρηκοϊας για εσάς. Στη συνέχεια μετά την εφαρμογή κάποιου ακουστικού βαρηκοϊας, υπάρχει μία περίοδος προσαρμογής κάποιων εβδομάδων, που ίσως να φαίνονται λίγο δύσκολες στον ασθενή, αφού με την εφαρμογή ακουστικού θα ακούει ξανά κάποιες συχνότητες ή ενδεχομένως κάποιους ήχους που πριν την εφαρμογή δεν μπορούσε να τους ακούσει. Όλο αυτό στην αρχή είναι λίγο περίεργο αλλά αυτό συμβαίνει μόνο μέχρι να συνηθίσει ο ασθενής το ακουστικό και να μάθει και ο εγκέφαλος του με το ακουστικό. Από τη στιγμή που ο ασθενής θα συνηθίσει τα ακουστικά βαρηκοϊας του τότε θα διαπιστώσει πόση βοήθεια του προσφέρουν τα ακουστικά βαρηκοϊας στην καθημερινότητα του και ιδιαίτερα στην επικοινωνία του με τους άλλους. 

Επίσης ένας ακοοπροθετιστής θα πρέπει να γνωρίζει την πορεία του ασθενή με τα ακουστικά καθώς θα πρέπει να τον επισκέπτεστε για κάποιες ρυθμίσεις που θα χρειαστούν στην πορεία τα ακουστικά ώστε να καταφέρουμε η ρύθμιση του ακουστικού να είναι όσο πιο κοντά στη φυσική ακοή. Εκτός από τις ρυθμίσεις στα κέντρα ακοής μπορείτε να απευθύνεστε για τα αναλώσιμα των ακουστικών όπως είναι οι μπαταρίες κ.α. αλλά και για ορισμένες επισκευές που μπορεί να χρειαστούν τα ακουστικά με το πέρασμα του χρόνου. 

Έτσι λοιπόν ο ακοοπροθετιστής είναι απαραίτητος στη ζωή των βαρήκοων ανθρώπων καθώς ο ρόλος του είναι λειτουργικός όσον αφορά τα πρακτικά θέματα των ακουστικών αλλά ο ακοοπροθετστής αποκτά μία σχέση ζωής με τους ασθενείς του, αποκτά μία σχέση εμπιστοσύνης και στήριξης. 

Στην EARMEDICAL θα βρείτε ακουστικά ελβετικής προέλευσης και υψηλής ποιότητας που θα σας βοηθήσουν να έχετε μία πραγματικά καλή ποιότητα ζωής. Επίσης στα κέντρα ακοής μας θα βρείτε εξαιρετικούς ειδικούς ακοής και εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα σας. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical