Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021
Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τον βραδινό ύπνο και διαρκώς αναλύουμε πολλά γι' αυτόν και αναζητούμε συνέχεια τρόπους ώστε να καταφέρουμε να τον κάνουμε καλύτερο και όσο γίνεται πιο ποιοτικό. Οι ανησυχίες όμως όλων μας δεν αφορούν μόνο τον νυχτερινό ύπνο αλλά και τον μεσημεριανό. Τα ερωτήματα που γεννιούνται συνήθως σε όλους μας είναι αν θα πρέπει τελικά να κοιμόμαστε το μεσημέρι και αν ναι πόσο , αν ο μεσημεριανός ύπνος έχει αρνητικές επιπτώσεις στον βραδινό μας ύπνο και πολλές άλλες τέτοιες ερωτήσεις. Υπάρχουν άραγε απαντήσεις σε όλα αυτά; και αν ναι, τότε ποιες είναι αυτές;

Συνεχώς βλέπουμε αντικρουόμενες απόψεις γύρω από το θέμα του μεσημεριανού ύπνου, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο μεσημεριανός ύπνος δεν βοηθάει και εμποδίζει τον βραδινό ύπνο ενώ από την άλλη πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο μεσημεριανός ύπνος είναι βοηθητικός για τη συνέχεια της ημέρας ενός ανθρώπου. Τι ισχύει όμως πραγματικά και ποια από τις δύο απόψεις τελικά υπερισχύει;

Χρυσή τομή στο θέμα του ύπνου δεν υπάρχει όσες μελέτες και να γίνουν, όσα και να ειπωθούν, ο ύπνος παραμένει καθαρά ένα υποκειμενικό θέμα και έχει να κάνει με την καθημερινότητα, του κάθε ανθρώπου ή ακόμη και με την ηλικία ενός ανθρώπου, καθώς οι ανάγκες του ύπνου αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και με τους ρυθμούς της καθημερινότητας μας. Ωστόσο αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε για τον ύπνο και πιο συγκεκριμένα για τον μεσημεριανό ύπνο είναι να παίρνετε έναν υπνάκο όταν το χρειάζεστε και να μην προσπαθείτε να κρατήσετε τον εαυτό σας με το ζόρι ξύπνιο. 

Πιο συγκεκριμένα ο μεσημεριανός ύπνος για να προσφέρει οφέλη στον άνθρωπο δηλαδή για να τον ξεκουράσει και ίσως να του δώσει μία ανανέωση ώστε να συνεχίσει την υπόλοιπη μέρα τη δουλειά του ή τις υποχρεώσεις που μπορεί να έχει χωρίς να νιώθει κούραση, ο χρόνος λοιπόν που θα πρέπει να κοιμηθεί το μεσημέρι ένας ενήλικας είναι γύρω στα 20 - 30 λεπτά. Αυτός ο χρόνος ύπνου μέσα στη μέρα αρκεί για να σας ξεκουράσει και για να σας δώσει μία ανανέωση , για να συνεχίσετε δημιουργικά την ημέρα σας χωρίς να νιώθετε υπνηλία ή κούραση. Αυτός ο χρόνος ύπνου το μεσημέρι προτείνετε διότι έχει διαπιστωθεί από έρευνες πως δεν μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τον βραδινό ύπνο αντιθέτως είναι όσο ακριβώς χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεκουραστεί στο ενδιάμεσο της ημέρας του. Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν όταν αναφερόμαστε σε παιδιά και εφήβους που χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο ύπνου ή και σε ανθρώπους που δουλεύουν σε βάρδιες και το πρόγραμμα του ύπνου τους αλλάζει συνέχεια. 

Ανεξάρτητα όμως με όλα αυτά που προτείνουμε αν θελήσετε να κοιμηθείτε μέσα στη μέρα καλό θα είναι να επιλέγετε περίπου να κοιμηθείτε στο μισό της ημέρας σας από την ώρα που ξυπνήσατε με την ώρα που θα κοιμηθείτε ξανά το βράδυ. Αποφύγετε να κοιμηθείτε λίγες ώρες πριν από τον βραδινό σας ύπνο καθώς αυτό είναι φυσικό πως θα τον επηρεάσει και δεν το θέλουμε αυτό. 

Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου είναι :

  1. Μείωση την υπνηλίας. 
  2. Καλύτερη μνήμη. 
  3. Βελτίωση στη μάθηση. 
  4. Ρύθμιση συναισθημάτων. 
  5. Μεγαλύτερη απόδοση στην εργασία.

Συμβουλές για τον τέλειο μεσημεριανό ύπνο:

  1.  Κοιμηθείτε 20 - 30 λεπτά, όχι περισσότερο. 
  2. Επιλέξτε έναν ήσυχο χώρο δροσερό και σκοτεινό. 
  3. Διώξτε όλες σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες της ημέρας την ώρα του ύπνου. 
  4. Κοιμηθείτε περίπου στο μισό της ημέρας σας από την ώρα που ξυπνήσατε και από την ώρα που θα κοιμηθείτε. 
  5. Χρησιμοποιείστε ωτοασπίδες ύπνου ώστε να διώξετε κάθε ήχο που μπορεί να χαλάσει τον ύπνο σας.

Ανεξάρτητα από ότι λέμε και απ' ότι προτείνουμε σχετικά με τον ύπνο, αυτό που θα πρέπει να κάνετε πρώτα απ' όλα είναι να ακούσετε το σώμα σας, εκείνο θα σας πει πότε χρειάζεται ύπνο και ξεκούραση. Επομένως μπορείτε να κοιμηθείτε το μεσημέρι αν το έχετε ανάγκη και αν το καθημερινό σας πρόγραμμα σας το επιτρέπει, απλά ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να είναι τέτοιος που να μην χαλάει τον βραδινό σας ύπνο. 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical