Βρίσκεσαι εδώ:Αρχική/Blog/ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

Υπάρχουν πολλά είδη απώλειας ακοής και κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις θέλουν και τον ανάλογο χειρισμό και τη σωστή θεραπεία. Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για την αιφνίδια απώλεια ακοής που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων. Πάμε να δούμε λοιπόν τι ακριβώς είναι η αιφνίδια απώλεια ακοής, τι είναι αυτό που την προκαλεί και αν υπάρχει κάποιος τρόπος αντιμετώπισης.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ;

Η αιφνίδια απώλεια ακοής (SSHL) που είναι γνωστή και ως ξαφνική κώφωση, ουσιαστικά είναι μία ανεξήγητη και ταχεία πτώση ακοής και ορισμένες φορές προσβάλλει το ένα ή και τα δύο αυτιά. Είναι όμως αρκετά συχνό το φαινόμενο να εμφανίζεται μόνο στο ένα αυτί. Το SSHL συμβαίνει επειδή κάτι δεν λειτουργεί σωστά με τα αισθητήρια όργανα του εσωτερικού του αυτιού. Όπως έχει παρατηρηθεί από έρευνες είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ξαφνική κώφωση. Σε κάποιους η ακοή επανήλθε σύντομα στα φυσιολογικά της μετά από λίγες μέρες, σε άλλους πάλι αυτή η ξαφνική απώλεια ακοής μετατράπηκε σε μόνιμη απώλεια ακοής. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΑΦΝΙΚΗΣ ΚΩΦΩΣΗΣ:

1) Δυσκολία στην επικοινωνία. 

2) Αίσθηση πληρότητας του αυτιού. 

3) Δυνάμωμα της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

4) Ζάλη 

5) Ένα βουητό στα αυτιά (εμβοές) 

6) Η εμφάνιση ενός ξαφνικού συνεχόμενου ήχου - βουητού λίγο πριν εξαφανιστεί η ακοή σας. 

Πριν εμφανιστεί η αιφνίδια απώλεια ακοής μπορεί κάποιος να παρουσιάσει ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα. Η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να δίνουμε σημασία σε κάθε σημάδι που μας δείχνει το σώμα μας γιατί συνήθως ο οργανισμός μας μιλάει όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, το θέμα είναι αν εμείς θα τον ακούσουμε ή όχι. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΚΩΦΩΣΗ ;

Η αιτία που μπορεί να προκαλεί σ'έναν άνθρωπο την ξαφνική απώλεια ακοής άλλες φορές έχει βάση και στηρίζεται σε ορισμένα πράγματα και άλλες πάλι η αιτία μποεί να είναι άγνωστη και ανεξήγητη. Πάντως μερικές από αυτές τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική κώφωση είναι οι ακόλουθες:

1) Αυτοάνοσα νοσήματα 

2) Διάφορες λοιμώξεις

3) Νευρολογικές διαταραχές 

4) Τραύμα στο κεφάλι 

5) Η χρήση ορισμένων φαρμάκων που θεραπεύουν σοβαρές λοιμώξεις ή τον καρκίνο. 

6) Διαταραχές του εσωτερικού του αυτιού. 

7) Απόφραξη του κεριού στο εσωτερικό του αυτιού. 

8) Κάποια ίωση, γρίπη ή κρυολόγημα. 

Όπως και να έχει η κατάσταση αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ο τρόπος που θα χειριστούμε την κατάσταση. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Ανεξάρτητα από το αν η ξαφνική απώλεια ακοής είναι μεγάλη ή μικρή, ενοχλητική ή όχι για κάποιον στην καθημερινότητα του το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει μόλις αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά με την ακοή του είναι να επισκεφτεί έναν γιατρό και να εξηγήσει ακριβώς την κατάσταση. Ο γιατρός θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, μέσα σ΄ αυτές θα είναι σίγουρα και μία αξιολόγηση ακοής. Και θα δει ακριβώς τι συμβαίνει και θα σας συμβουλέψει κατάλληλα, ίσως να σας κάνει και κάποιο καθαρισμό στα αυτιά αν το κρίνει απαραίτητο και να βρείτε την χαμένη σας ακοή αμέσως μετά την απελευθέρωση των αυτιών σας από τυχόν συσσωρευμένο υγρό ή κερί. Ότι και να συμβαίνει από τα παραπάνω είναι σημαντική η άμεση επίσκεψη στον γιατρό γιατί όσο πιο γρήγορα πάρετε κάποια θεραπεία τόσο μεγαλύτερα και γρηγορότερα θα είναι τα αποτελέσματα ενώ αν το καθυστερήσετε ίσως να πάρει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία και τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι τόσο ικανοποιητικά όπως αν το προλαβαίνατε στην αρχή. 

Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο πως η χαμένη ακοή ή ένα μέρος της προσωρινής χαμένης ακοής, μπορεί τελικά να μην παραμείνει προσωρινή και να μετατραπεί σε μόνιμη. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι δύσκολο κάποιος άνθρωπος στα ξαφνικά να δεχτεί κάτι τέτοιο όμως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό. Συνήθως η μόνιμη απώλεια ακοής αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή κάποιου βοηθήματος ακοής και αυτό συνήθως είναι η εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοϊας. Στην EARMEDICAL είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να δώσουμε λύση στα προβλήματα ακοής που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίζετε. 

Αυτό που θα μπορούσαμε να σας συμβουλέψουμε είναι να ακούτε τον οργανισμό σας όταν προειδοποιεί πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά και να ζητάτε πάντοτε βοήθεια από τους ειδικούς άμεσα. Είναι άδικο κάτι που μπορεί να παραμείνει προσωρινό, τελικά να γίνει μόνιμο επειδή δεν το προλάβατε. Όπως και να έχει ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και είναι χρέος του να προσέχει και να κάνει ότι μπορεί για την υγεία του. 

 

Κλείσε σήμερα ένα δωρεάν ραντεβού και...

άκου ξανά, ζήσε ξανά!

Κλείσε ραντεβού Επικοινώνησε μαζί μας
Κέντρα ακοής EarMedical